cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

MOŽE LI GA IKO ZAUSTAVITI: Dodik nakon referenduma ulazi u novu bitkua… Pogledajte kako sad ruši Bosnu…

NSRS neće 11. oktobra razmatrati izmjene Zakona o praznicima, jer entitetska Vlada neće uspjeti poslati ih u parlamentarnu proceduru.

Ni predsjednik RS Milorad Dodik neće u Sarajevo na saslušanje u Tužilaštvu BiH 3. oktobra, ponovio je danas.Izmjene Zakona o praznicima neće biti dio dnevnog reda redovne sjednice Skupštine RS zakazane za 11.oktobra. Predsjednik entitetske Skupštine istakao je da Vlada još radi na pripremi rješenja.

“Vlada RS pristupila je pripremi zakonskih izmjena. Provode se konsultacije u cilju iznalaženja najboljih rješenja koja će obezbijediti provedbu odluke Ustavnog suda. Vlada će pripremiti prijedlog izmjena po hitnom postupku i zatražiti dopunu dnevnog reda ili zatražiti posebnu sjednicu NSRS”, istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Poziv na saslušanje u Tužilaštvu BiH 3. oktobra dostavljen je predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Još jednom je istakao da je spreman odazvati se, ali ne u prostorije Tužilaštva u Sarajevu, već u bilo koju pravosudnu instituciju u RS, a koju odabere državno Tužilaštvo.

“Obratio sam se postupajućem tužiocu i rekao mu da se u Sarajevu federalnom ne osjećam sigurno”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

“To što Sud i Tužilaštvo BiH rade, rade po svojim pravilima i ja ne bih komentarisao njihove postupke”, dodao je Čubrilović.

Odnos prema referendumu u RS još jednom je dao i srbijanski premijer, govoreći za italijanski list La Republica.

“Pogledajmo referendumsku Bosnu. Bosanski Srbi tvrde da su za Evropsku uniju, a pričaju o Bošnjacima na najgori način. S druge strane, Bošnjaci kažu - mi smo veliki, a bosanski Srbi su glupi”, rekao je Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Ipak, Vučićev stav spram referenduma i politike Milorada Dodika posljednjih mjeseci, neće promijeniti odnos Srbije i RS, smatraju dobri poznavaoci prilika.

“Manevar koji je izdejstvovan briselskim pritiskom na Beograd da ne pruži podršku referendumu, nije ništa drugo do jedna obična mimikrija. Nemojte zaboraviti da je u svim većim gradovima Srbije bilo ljudima iz RS omogućeno da glasaju na referendumu. Tako da ne možemo govoriti o promjenama u odnosima Milorada Dodika i Aleksandra Vučića”, kategoričan je Aleksandar Bečić, novinar i kolumnista iz Beograda.

“Mislim da će odnos RS i Srbije nakon referenduma ohladiti što se politike tiče. Kada je ekonomija u pitanju, ništa se drastično neće mijenjati. Prvi razlog je što je ionako najveći broj firmi iz Srbije prebacio sjednište u Federaciju. Drugi razlog je što je Srbija na sebe uzela ulogu da vodi region u nekom pozitivnom pravcu i u tom kontekstu to neće donijeti ništa loše po RS”, rekao je Damir Miljević, analitičar.

“Politička nestabilnost u RS i u BiH na kraju krajeva, je samo mali privid za ljude koji bi htjeli živjeti normalno. Što se ekonomije tiče, ne vidim veliku mogućnost za promjenama. Oni koji imaju pare sigurno će investirati”, dodao je Bečić.

Bečić je siguran da je kriza u BiH vještački kreirana kako bi se građanima, prije izbora, skrenula pažnja s teške ekonomske situacije. Nakon izbora, smatra, tenzije će pasti, ali do promjena neće doći jer za njih ni u BiH ni u Srbiji nema političke snage.

TV1