cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

KAKO PRLJAV POTEZ: Pogledajte kako Čović pokušava spasiti Dodika od zatvora…

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ponovio je u razgovoru za Večernji list svoju tezu da političari što prije trebaju izaći iz priče o referendumu i okrenuti se rješavanju životnih problema.


- Kao hrvatski član Predsjedništva BiH pokušat ću otvoriti dinamiku razgovora unutar Predsjedništva koja bi se onda prenijela i na predsjednike stranaka koji se tiču našeg europskog puta. Doradit ćemo Master plan kako bismo sljedeće godine ostvarili kandidacijski status s EU. Sve je u našim rukama i što prije izađemo iz priče o referendumu, bit će nam bolje. Sasvim sam siguran da će s druge strane jedan dio političkog Sarajeva koristiti sve mogućnosti da bi nastavio pritisak na RS. 

Rat, odcjepljenje..., stalno se iz Sarajeva nastojalo asocirati s referendumom najavljujući eventualno novo opredjeljenje, rekao je Čović, aludirajućio na deklaraciju SNSD-a usvojenu prije dvije godine o organizaciji novog referenduma o otcjepljenju RS-a 2018. godine, na što političko Sarajevo stalno upozorava.

Iz priče o referendumu treba izaći što prije ali tek onda kada čelnici SNSD-a javno odustanu od proklamiranog secesionističkog cilja, poručuju iz SDA, koja, nasuprot Čoviću, smatra da Tužilaštvo mora kazniti odgovorne za referendum 25. septembra, koji je organiziran uprkos izričitoj zabrani Ustavnog suda BiH.  

Čović, pak, misli da je referendum 25. septembra bio posljednji i da novog referenduma, pogotovo o secesiji RS-a, neće biti.

- Mislim da će ovo biti posljednji referendum koji će netko praviti bez obzira na to koja je tema u pitanju. Najavljuje se eventualno izjašnjavanje oko članstva u NATO-u, ali ja ne vjerujem da će se na ovakav način više takvo izjašnjavanje organizirati provjerama što narod misli. Možda su to malo manje demokratske metode od referenduma, ali to je poruka zbog ukupnog ozračja koje je stvoreno. Apsolutno sam uvjeren da je BiH nedjeljiva. Pronađena je kritična masa u EU, Beogradu i okruženju jugoistočne Europe i bilo kakva rasprava o podjelama država nije prihvatljiva. Sugovornika takvim idejama neće biti. Čak i određeni srpski političari na drugim razinama vlasti ističu da ne bi podržali referendum kada bi se održavao o drugome pitanju. Ozračje referenduma je stavilo dovoljno svjetla na BiH. Ako budemo mudri, svi ćemo iz toga izvući poruke kako bismo se okrenuli europskom putu, rekao je Čović.

Slobodna Bosna