cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

IZDAO NAJBOLJEG PRIAJTELJA: Pogledajte šta Čović danas priča o Dodikovom referendumu i zatvoru…

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, komentirajući referendum u Republici Srpskoj, izjavio je za RTL Danas kako u BiH kada jedni slave, drugi uglavnom protestuju te da je siguran kako visoki predstavnik u BiH neće iskoristiti svoje ovlasti, kao i da situacija neće eskalirati.


- U BiH kad jedni slave, drugi uglavnom protestiraju. Oko svega, tako i oko datuma. Da smo se mogli dogovoriti oko državnih praznika i blagdana, imali bi zakon o njima. Što prije prebacimo teme u realan okvir života BiH, izađemo iz okvira kampanje, bit će nam lakše. Preporučio bih kolegama da manje komentiramo dane iza nas, a da se okrenemo evropskoj budućnosti u BiH - kazao je Čović.

Na upit ima li ovaj referendum ikakvog utjecaja na Hrvate u BiH, Čović naglašava kako je uvjeren da neće imati te je njegovo nastojanje, kao i stranke kojoj je na čelu, evropski put BiH i unutarnja stabilnost zemlje.

Kada je u pitanju ponašanje Zagreba prema Hrvatima u BiH, Čović misli "kako će taj nivo komunikacije dignuti na maksimum već nakon formiranja hrvatske vlade".

- Moja posjeta Zagrebu i razgovor s gospodinom Plenkovićem i drugim dužnosnicima ukazuju na to da dosadašnji nivo komunikacija ni izbliza nije zadovoljavala potrebe nas u BiH - ocijenio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Na pitanje vjeruje li da će visoki predstavnik iskoristiti svoje ovlasti i može li nakon toga situacija eskalirati, kazao je kako je siguran da Inzko neće koristiti svoje ovlasti, kao i da situacija neće eskalirati.

- Mi ćemo se već za dva dana okrenuti drugim temama - zaključio je Čović.

Faktor.ba