cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

INZKO POJASNIO: Pogledajte šta će se dogoditi ako se u RS-u održi referendum…

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je danas novinarima da je održavanje referenduma u Republici Srpskoj još uvijek hipotetičko pitanje te da do tog događaja još uvijek ima sedam dana te podvukao da su odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji obavezujuće.


Naveo je primjer Austrije gdje će biti ponovljeni izbori za predsjednika države, jer je Ustavni sud tako odlučio iako najmanje pola stanovnika Austrije nije suglasno s tim.

- Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće - rekao je visoki predstavnik u BiH i dodao da ih niko ne treba komentirati pa tako ni on.

Poručio je da će međunarodna zajednica ostati u BiH do onog trenutka kada se potpuno počnu poštovati zakoni i Ustav BiH te kada ovo „bude zemlja iz koje ljudi ne idu u inostranstvo već se doseljavaju ovamo“.

Inzko je zaključio da, i u slučaju da referendum bude proveden, neće imati ustavnu i pravnu snagu - što je već rečeno iz Ustavnog suda BiH, dodajući da za taj referendum nema ni spiskova iz Centralne izborne komisije.

Referendum u Republici Srpskoj (RS) o 9. januaru - Danu RS-a, zakazan je za 25. septembar.

Bportal.ba