cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIK DOBIO POZIV NA SASLUŠANJE: Nakon što je rekao da se neće doći u Sarajevo, pogledajte kad će biti uhapšen…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je dobio poziv za saslušanje u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH jučer je predsjedniku RS Miloradu Dodiku uputilo poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu.


"Odazvaću se pozivu Tužilaštva, ali ne u Sarajevu nego bilo gdje u RS-u. Neka odrede lokaciju bilo gdje u RS-u, spreman sam dati izjave glede ove cijele farse. Ja sam zadužen da predstavljam RS i njeno jedinstvo koje se odražava kroz funkcionisanje institucija sistema. Ono što sam mogao da čujem danas u medijima, rečeno je da je moja krivica jer podržavam referendum", kazao je Dodik jučer.

Dodao je da niko od drugih organizatora referenduma nije dobio poziv.

"Niko od drugih nije dobio poziv na saslušanje. Ja sam spreman da dam izjavu, a kao predsjednik RS-a u radim posao koji snosi pun odgovornosti. Neću otići u federalno Sarajevo, ali sam spreman bilo gdje u RS-u doći i dati tu izjavu".

"Ja sam spreman na saradnju, ali nisam spreman da rizikujem život poslije tvrdnji Izetbegovića da ja trebam da završim kao Gadafi. To je poziv ekstremnim bošnjačkim grupama koji su ratovali u ISIL-u, koje je opisao njegov otac u Islamskoj deklaraciji, ja to tako razumijem. Moja ekipa advokata će vidjeti da li ima elemenata za tužbu", kazao je Dodik.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za N1 objasnio koja bi akcija uslijedila ukoliko bi Dodik bez opravdanog razloga odbio poziv državnog Tužilaštva.

"Ako se Dodik ne odazove na poziv, a to što se nije odazvao ne opravda, tada će Tužilaštvo izdati naredbu za privođenje", kazao je Mektić.

Napomenuo je da Tužilaštvo BiH u slučaju odbijanja poziva izdaje svim policijskim agencijama naredbu za prisilno privođenje.

Inače, Dodik je tokom gostovanja u Presingu na N1 kazao da se ne boji eventualnog hapšenja i da protiv njega nikada nije podignuta krivična prijava.

N1