cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIK ĆE BITI LJUT KAD OVO ČUJE: Pogledajte šta je Izetbegović dogovarao sa najmoćnijim ljudima svijeta u Briselu i New Yorku…

Visoki zvaničnici EU čestitali su predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću prihvatanje aplikacije za članstvo naše zemlje od strane EU.

Sada je cilj da građani u stvarnom životu primijete uticaj reformi, a to je upravo dio u kojem Evropa može mnogo pomoći, naglasili su šefica evropske diplomatije Federica Mogherini i komesar za proširenje Johannes Hahn.Zasjedanje Generalne skupštine UN-a u New Yorku bila je prilika za sastanak Bakira Izetbegovića i čelnika EU. Izetbegović je upoznao Federicu Mogherini i Johannesa Hahna o nekoliko dobrih vijesti iz BiH. Naglasio je i kako ove jeseni očekuje i pozitivne vijesti kada govorimo o NATO integracijama.

"Dakle, BiH se pokrenula iz jednog višegodišnjeg zastoja kad su u pitanju integracijski procesi i kad je u pitanju obnova ekonomije. BiH je, tačnije dio koji se zove Federacija BiH, je u ovom momentu najbrže rastući dio, kad je u pitanju ekonomija na Balkanu”, istakao je Izetbegović nakon sastanka.

Čelnici EU naročito su zadovoljni jer je BiH u okvirno postavljenom roku završila svoje obaveze prema Uniji. A tim tempom treba i nastaviti.

"Mislim da se trebamo skoncentrisati na pozitivne vijesti. Imamo šta da slavimo. Prije nekoliko godina, vrlo malo osoba je vjerovalo da ćemo imati razlog za slavlje za ovako kratko vrijeme. Važno je zadržati fokus i u BiH i u EU i nastaviti ovim putem”, poručila je Federica Mogherini.

"Mislim da sada fokus treba biti na daljem razvoju ekonomije, jer to je ono što ljudi očekuju i čemu se nadaju, dakle stabilizaciji ekonomije. A to je upravo ono u čemu EU može dati svoj doprinos”, naglasio je Johannes Hahn.

BiH je pokazala dozu ozbiljnosti, pa će EU nastaviti insistirati na približavanju naše zemlje članstvu u Uniji, poručila je Mogherini. Osnovni cilj je da se poboljša standard građana u BiH, što će biti primjetno kako budemo napredovali na evropskom putu. Napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, kao i reformske procese koji se odvijaju u našoj zemlji, pohvalio je i bivši američki predsjednik Bill Clinton, sa kojim se Izetbegović također sastao u New Yorku.

TV1