cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

BRITANIJA ŠALJE VOJNA VOZILA U BiH: Na sarajevski aerodrom sletio jedan od najvećih aviona na svijetu…

Na sarajevski aerodrom jučer je sletio teretni avion Antonov 124 koji će britanskim trupama isporučiti 30 vozila neophodnih za podršku godišnje vježbe "Brzi odgovor".

Naime, na vojnom poligonu na Manjači će od 30. septembra do 5. oktobra biti održana zajednička vježba Oružanih snaga BiH i EUFOR-a “Brzi odgovor 2016.“ Na vježbi će učestvovati više od 750 pripadnika OSBiH, snaga EUFOR-a, pridodatih jedinica iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Austrije, Mađarske, kao i jedna portugalska četa Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava NATO-misije KFOR.


Teretni avion će na Međunarodni aerodrom Sarajevo dovoziti po deset vozila. Antonov 124 drugi je najveći svjetski avion koji je u stanju isporučiti 150 tona opreme, što ga čini sa vršeno pogodnim za brz transport vozila širom svijeta. Zbog ovih mogućnosti britanske trupe mogu u bilo koje vrijeme odgovoriti potrebama bh. vlasti ukoliko je to potrebno, objavljeno je na službenoj stranici EUFOR-a.

Svi popratni elementi bit će usko usklađeni ​​s Oružanim snagama BiH (OSBiH) a kombinacija treninga i dijeljenje znanja i iskustva će se pokazati tokom vježbe. Vojnici će imati priliku proširiti svoje znanje i iskustvo u ophodnji, pratnjii, konvojima, medicinskim i drugim evakuacijama.

Bportal.ba