cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

TABUTI SA ŽRTVAMA GENOCIDA STIGLI U SARAJEVO: Pogledajte šta se dešava ispred Predsjedništva BiH

Tabuti s posmrtnim ostacima 127 osoba koje su na svirep način ubijene tokom genocida u Srebrenici, prošao je Sarajevom.

Veliki broj građana izašao je na ulice kako bi odao počast žrtvama, a mnogi su plakali. Porodice žrtava drhtavim rukama dodirivali su kamione u kojima su se nalazili kosti njihovih najmilijih. Mnogi su kačili ruže, a glavna cesta u centru Sarajeva posuta je laticama bijelih ruža.


Kosti su prikupljali godinama kako bi ih konačno ukopali i imali mjesto na koje će doći i žalovati. Neke od žrtava bit će ukopane samo s jednom kosti.

Fatima Huseinović položila je cvijeće na kamion u kojem se nalaze njene komšije. U genocidu je izgubila muža, brata i veliki broj članova porodice.

"Desilo se nešto što niko nije želio. Srebrenica je imala svoje Markale 1993. i 1994. godine kada je na školskom igralištu ubijen veliki broj osoba. Ja i još nekoliko žena smo skupljali ostatke tijela. Manje dijelove smo stavili u kesu i zakopali u mezarje Kazani. Voljela bih da se ono obilježi", rekla je Fatima.

Muža je pronašla i ukopala prije 11 godina, dok za ostalim članovima još traga.

Rasema Ražanica je izgubila brata koji je bio profesor u Srebrenici. Za njegovim kostima tragala je 17 godina.

"Bratu se izgubio svaki trag 12. jula 1995. godine kada je krenuo slobodnom teritorijom sa saborcima. Pronašli smo samo neke dijelove kostiju. Danas sam došla da odam počast žrtvama i iskažem poštovanje porodicama koje su preživjele srebreničku golgotu", rekla je Rasema koja je bila pripadnica Armije RBiH cijeli rat.

Najmlađa žrtva koja će 11. jula biti ukopana u Potočarima je 14-godišnji Avdija (Emin) Memić a najstarija 98-godišnji Mustafa (Hajro) Hadžović.

Klix