cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

VELIKI PODVIG ZA BiH: Tuzlanski ljekari uradili operaciju koja bi u inostranstvu koštala između 80.000 i 100.000 eura…

Ljekarski timovi s Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla proteklih dana obavili su prve operacije aorte u dubokom hipotermijskom cirkulatornom arestu u Bosni i Hercegovini te su time okrunili dugogodišnji rad.

Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla doc. dr. Elmir Jahić ističe kako su posljednjih dana obavljena dva izuzetno složena operativna zahvata koja, kako kaže, svrstavaju UKC Tuzla u jednog od lidera kada je u pitanju tretman aorte.


Klinički mrtav

Kada je riječ o operaciji aorte u dubokom hipotermijskom cirkulatornom arestu, mr. Mustafa Tabaković, napominje da je riječ o izuzetno složenoj operaciji zbog činjenice što se tijelo pacijenta uz pomoć mašine ohladi na 18 stepeni Celzijusa kako bi pacijent bio klinički prividno mrtav.

- U konkretnom slučaju pacijent je na UKC Tuzla primljen nakon teške saobraćajne nesreće s povredama glave, vrata, grudnog koša, trbuha, zdjelice i ekstremiteta. Naknadno je dijagnosticirana i traumatska distrukcija aorte u descedentnom (silaznom) dijelu, odnosno tamo gdje i najčešće puca nakon deceleracionih trauma – kaže kardiohirurg mr. Mustafa Tabaković i nastavlja:

- Pacijent je imao i krvarenje u moždanom stablu, a mi smo morali sačekati da se povuče hematom, odnosno da se pokažu znaci regresije. Pacijent je, dakle, operisan u dubokom hipotermijskom cirkulatornom arestu, rekonstruisana je aorta, bolje rečeno gotovo polovina njenog proksimalnog dijela – kaže on.

Izuzetno složenu operaciju izveo je i tim ljekara na čelu sa doc.dr. Alenom Karićem, koji je operisao 69- godišnjeg pacijenta sa ranije dijagnosticiranim karcinomom.

Dva litra krvi

U trbuhu pacijenta bilo je oko dva litra krvi, jer dva dana prije operacije krvario, a tuzlanski ljekari su, kako kaže doc.dr Karić, pristupili ekstezivnom mutilirajućem zahvatu, prvom takve vrste u Bosni i Hercegovini.

- Izveli smo izuzetno izazovan operativni zahvat, koji je podrazumijevao široko otvaranje grudnog koša, presijecanje dijafragme i kompletno ljuštenje svih organa u tom dijelu tijela.

Pristup aorti je, dakle, bio otežan i morali smo pristupiti ekstezivnom mutilirajućem zahvatu. U ovom slučaju sve moguće otežavajuće okolnosti su bile prisutne, operativni tok je tri puta mijenjan, ali danas mogu reći kako je zdravstveno stanje pacijenta dobro i da se oporavlja – kaže doc.dr Alen Karić, kojem izvođenje posljednje operacije znači profesionalnu i ličnu satisfakciju, krunu za dosadašnji uloženi trud i rad, ali, nade se, ne i krunu njegove i karijere njegovih kolega i saradnika sa UKC-a Tuzla.


Operacije na Zapadu između 80 i 100.000 eura

Operacija aorte u dubokom hipotermijskom cirkulatornom arestu, preme riječima direktora Kardiovaskularne klinike u Tuzli doc. dr. Elmira Jahića, u inostranstvu se naplaćuje između 80.000 i 100.000 eura. Na UKC Tuzla izvođenje ovakve složene operacije je besplatno, a najveća satisfakcija za uloženi trud ljekara, kako kaže mr. Mustafa Tabaković, je ta kada pacijent iz kreveta pogleda ljekara "oči u oči".


Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: Avaz